Dimana..

Di manakah kalian?

Dimanakah kalian ketika kapitalis Cina dengan sengaja meninggalkan kargo eksport satu kooperasi Melayu di sebuah jeti di Singapura supaya ia tidak terjual?

Di manakah kalian ketika orang Cina dan India memboikot tender kerajaan Kedah untuk pembinaan bangunan yang meletakkan syarat suku daripada buruh itu mesti Melayu?

Dimanakah kalian ketika pengusaha Ais Cina tidak mahu menjualkan ais mereka kepada nelayan Melayu selepas kerajaan Perak memberi pinjaman kepada nelayan-nelayan ini supaya mereka tidak lagi bergantung dengan orang tengah Cina?

Dimanakah kalian ketika ada laporan yang sektor swasta yang dikuasai non bumi dengan sengaja tidak mengamalkan fair trade dan fair play supaya kaum Bumi tidak mendapat akses kepada pasaran? Dan ini berlaku dari sebelum Merdeka sampai ke hari ini.

Dimanakah kalian ketika terdapat seruan boikot Gardenia, Petronas dan lain-lain perusahaan oleh penyokong DAP semata-mata kerana tidak sebulu dengan mereka?

Dimanakah kalian ketika beberapa kedai runcit Cina menyorokkan produk Bumiputera dan memberitahu supplier Bumi itu, yang produk mereka tak laku?

Dimanakah kalian ketika syarikat – syarikat meletakkan syarat fasih Mandarin padahal syarikat itu berasal dari Eropah atau Jepun?

Dimanakah kalian ketika kajian demi kajian menunjukkan yang pekerja bukan Cina lebih cenderung untuk tidak dipanggil temu duga?

Dimanakah kalian ketika gaji pekerja bukan Cina dibayar lebih rendah berbanding rakan Cina mereka yang sebenarnya tak bagus mana pun? Dan ini berlaku dari sebelum Merdeka sampai hari ini.

Dimanakah kalian ketika Menteri Kulasegaran terang-terang kata dia hanya ke kedai Tamil?

Dimanakah kalian?

-Yang tidak lagi berdiam diri, Ahmad Mustakim.

BMBF

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s